Zabezpieczenie przeciw insektom
- M.Golonko
- Published in Monitoring aktywności szkodników żywności
- Hits: 2341
- Drukuj, E-mail
Zabezpieczenie zakładu przeciw insektom latającym oraz pełzającym polega na wytyczeniu newralgicznych punktów, w których bazując na lustracji terenu zewnętrznego oraz 25 letnim doświadczeniu wiemy, że insekt ma największe szanse wystąpienia ( uzupełniając o punkty krytyczne dostaw, pomieszczenia socjalne oraz szatnie pracownicze ). Następnie rozmieszczamy odpowiednie markery, detektory feromonowye, pułapki feromonowo-klejące, lampy owadobójcze i dostarczamy listy działań korygujących, które pozytywnie wpłyną na poprawę bezpieczeństwa zakładu.
Najczęściej występujące insekty latające:
- Mucha
- Omacnica
- Mklik
- Osa
- Szerszeń
Najczęściej występujące insekty pełzające:
- Mrówki
- Prusaki
- Karaluchy
- Trojszyki
- Wołek Zbożowy
- Larwy Omacnicowatych
- Krocionogi
Punkty kontrolowane raz w miesiącu są każdorazowo czyszczone i uzupełniane feromonem lub wkładem klejowym. W razie stwierdzenia insektów, informacje na temat miejsca wystąpienia, gatunku, liczebności itp. są naniesione na kartę kontroli insektów, a następnie przeniesione na raport insektów.
Zabezpieczenie zakładu mięsnego, zabezpieczanie ubojni, zabezpieczanie młynów, zakładów produkcji zywności, przetwórstwa ryb, produkcji napojów, zabezpieczanie restauracji, barów, pubów i innych punktów gastronomicznych, zabezpieczanie sklepów, marketów, supermarketów, zabezpieczanie przeciw szkodnikom stacji paliw wraz z gastronomią.