Lustracja wstępna zakładu i otoczenia
- M.Golonko
- Published in Monitoring aktywności szkodników żywności
- Hits: 2510
- Drukuj, E-mail
Lustracja wstępna ma na celu ustalenie insektoszczelności i gryzonioszczelności zakładu. Zarówno zagrożeń płynących z otoczenia, przepływu surowców i ruchu pracowników.
Kontrola z zewnątrz:
Wnikliwie analizujemy lokalizację zakładu, zwracjąc uwagę na otoczenie. Zbiorniki wodne w pobliskim otoczeniu wpływają na przykład na zwiększenie zagrożenia ze strony komarów czy szczurów. Podczas lustracji ściśle kontrolujemy ogrodzenie zakładu, opisując niezbędne do usunięcia nieszczelności i wykryte drogi przedostawania się gryzoni na teren zewnętrzny zakładu. Kontrolowane są również ściany zewnętrzne budynków należących do zakładu.
Kontrola od wewnątrz:
Przeprowadzenie lustracji wewnątrz ukazuje newralgiczne punkty, i pozwala precyzyjnie umieścić punkty kontrolne do przeprowadzania monitoringu. Uwidacznia także miejsca i obszary najmocniej zagrożone na przedostawanie się, ewentualne zagnieżdżanie oraz rozmnażanie się szkodników
Wykrywane są często nieuszczelnione otwory wokół rur odpływowych w pomieszczeniach sanitarnych, nieszczelne kratki ściekowe,