Monitoring szkodników żywnośći
- M.Golonko
- Published in Monitoring aktywności szkodników żywności
- Hits: 2670
- Drukuj, E-mail
Monitorowanie szkodników żywności ma na celu wczesne wykrycie szkodnika, odłowienie pierwszych wystąpień szkodników, systematyczne sprawdzanie natężenia ich występowania zarówno na terenie zewnętrznym jak i wewnątrz zakładu, planowanie strategii zwalczania i uniemożliwiania przedostawania się gryzoni oraz insektów na teren zabezpieczanego zakładu.
Miesięczny monitoring szkodników prowadzony jest po podpisaniu umowy na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia dla obu stron. Po zakończonej inspekcji wystawiany jest komplet dokumentów dla wglądu służb sanitarnych.
W skład dokumentacji wchodzi:
- Miesięczny raport aktywności gryzoni na podstawie przeprowadzonej kontroli,
- Miesięczny raport aktywności insektów na podstawie przeprowadzonej kontroli,
- Karta kontroli stacji trutek gryzoni,
- Karta kontroli markerów wabiących / detektorów feromonowych / pułapek klejowych wykrywających różne gatunki występujących szkodników.
W razie potrzeby dołączone zostają:
- Lista działań korygujących.
- Aktualizacja planu zabezpieczenia zakładu przeciw szkodnikom żywnoś
Profesjonalizm zabezpieczenia zakładu potwierdzają certyfikaty ze standardami bezpieczeństwa HACCP, IFS/BRC, AIB, TACCP